Tomaatteja!

18.08.2014 kl. 14:18

Tomaatit ovat parhaimmillaan! Rakastan laittaa niistä helppoa consumeeta (kirkas keitto) jota voi nauttia esim. aivan mahtavana alkuruokana tai sekoittamalla siitä parhaimman ever Bloody Mary drinkin. 

Siitä syntyy myös taivaallista hyytelöä.

 

Tomaatticonsumé (noin 5 dl)

1 kg tuoreita tomaatteja 

0.5-1 rkl sormisuolaa

2-4 rkl valkoviinietikkaa (tai muuta nestettä hapokkuutta tuomaan.  Esim. punaviinietikkaa tai sitruunamehua)

1 rkl raastettua piparjuurta (tuoretta)

1 tl raastettua valkosipulia

Mustapippuria maun mukaan

 

Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja anna käydä täydellä teholla noin 3 minuuttia, kunnes kaikki on sekoittunut kunnolla. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa maku.

Kaada neste harsokankaalla vuorattuun siivilään (kulho alla) ja ota kirkas neste talteen. Anna consumeen valmistua (valua) yön yli jääkaapissa. Kun neste saa valua rauhassa läpi pysyy consumee mahdollisimman kirkkaana.

Toinen lemppari tomaateista on risotto.

Rakastan tuoreita tomaatteja jotka paahdetaan nopeasti pannulla, uunissa tai grillissä. Tomaatit saava ihanaa väriä ja lisää mahtavaa makua. Paahdettuja tomaatteja voi helposti ja näyttävästi käyttää kokonaisina esim. salaateissa ja pastoissa. Tehosekoittimen ja siiviläkautta kautta niistä saa maukasta ja sileetä tomaattikastiketta minkä voi maustaa lemppari mauilla. Basilika, valkosipuli ja suola toimii aina.

Tomaattirisotossani käytän tomaatteja puolikkaina ja kastikkeena.

 

Tomaattirisotto à la Lotten (4:lle)

1 kg punaisia tuoreita mehukkaita tomaatteja

1 rkl sormisuolaa

Puolikas basilikanruukku

mahdollisesti kana- tai kasvislientä

500 g kirsikkatomaatteja

5 rkl oliiviöljyä

1 sipuli (hienonnettuna)

2-3 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)

1.5 dl kuivaa valkoviinitä

4-5 kourallista risottoriisiä

2-3 kourallista raastettua parmesaania

mahdollisesti sitruunamehua

 

Liemi: Paahda tomaatit esimerkiksi kuumalla pannulla pienessä tilkassa oliiviöljyä, kunnes saavat kunnon väriä ja pehmenevät. Laita paahdetut tomaatit tehosekoittimeen, lisää suola ja basilika. Sekoita noin pari minuuttia ja siivilöi. Tämä on liemi jota käytät risoton tekemiseen. Jos neste on paksua ja/tai sitä on hieman vähän, lisää kana- tai kasvilientä jotta nestettä on noin litra. Pidä neste lämpimänä, ei tarvitse kiehua)

Puolita kirsikkatomaatit, mausta oliiviöljyllä (n. 1 rkl), suolalla ja laita uuniin (150 astetta noin 45 minuuttia). Nämä tomaatit tulevat risotto annoksen koristeeksi. Kuva alla.

Ja nyt risottoon:

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää sitten riisi ja kuullota kunnes riisinjyvät tulevat pikkasen läpikuultaviksi reunoista.

Kaada viini sekaan, sekoita ja anna nesteen haihtua.

Tämän jälkeen lisää kauhallinen tomaattinestettä kerrallaan, sekoittaen. Lisää nestettä kun edellinen kauha on imeytynyt melkein kokonaan. Jatka näin kunnes riisi on valmista mutta siinä on edelleen purutuntumaa.

Ota kattila liedeltä ja kaada noin kauhallinen nestettä. Tämän jälkeen lisää parmesaani. Risoton pitää olla valuvaa kuin kuuma laava.

Maista ja tarkista suolaisuus. Mausta mahdollisesti sitruunamehulla.

Aseta puolikkaita kirsikkatomaatteja risoton päälle.

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver: