Jag älskar påsken! Det finns små små öron på björken (iallafall på kvistarna jag har inne), solen skiner och man vet att sommaren inte är långt borta.
Och så har vi påskmaten. Lamm, rosmarin, vitlök, krispig potatis, gravad lax, citron, ägg, ägg och ägg. Tid att laga mat och härliga mäniskor att vara med. Jag älskar påsken!
Här är två lätta och snabba förslag på vad man kan bjuda under påsken eller egentligen när som hellst : )
Räksmörgås à la Lotten med avokado och blodgrape (bredvid synns en uppiggande liten smoothie shot)
Du behöver / person:
ca 50 g räkor (utan skal)
½ avokado
¼ blodgrape
salt
svart peppar
1 skiva gott bröd (gärna skärgårdslimppasött och gott)
½ dl groddor
Ta till vara klyftor av blodgrapens kött. Mosa avokadon och smaksätt med saft från blodgrapen, salt och peppar. Lägg på rikligt av avokadomoset på brödet, lägg på räkor och grapeklyftorna. Toppa med krispiga groddor.
Syrlig kladdkaka (8-10 personer)
150 g smör
1 citron elleri 2-3 lime
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl
Till servering
3 dl creme fraiche
Färsk myntta (mint) eller basilika
Lite florsocker
Smörj en 20 cm (diameters) form med löstagbara kanter. Värm ugnen till 150 grader.
Smält smöret och ställ åt sidan. Finriv den gula delen av citronskalet och pressa ut all saft ur citronen. Vispa socker och ägg fluffigt. Kombinera ägg fluffet, smöret, citronskalet och saften. Blanda till en slät smet och sila mjölet i smeten. Kombinera noggrannt.
Häll smeten i formen och grädda i ca. 30 minuter. Ta ut kakan när den fortfarande lite ”rör sig” i formen. Den skall vara ”kladdig”. Kakan sätter sig när den stelnar.
När kakan svalnat lite sila på lite pudersocker. Servera med vispad creme fraiche (ger den fin glans) och strimad myntta eller basilika. (Jag glömde myntan från bilden).
Nu ut och gömma ägg. GLAD PÅSK!