Dags för Lördax med Hannah / Sipulikeittoa radiosssa

08.03.2014 kl. 09:20

I Borgå stormar och slaskar det. Perfekt väder att sitta inne i värmen och lyssna på Hannah i Radio Vega med Lördax.

Ungefär klockan 12.15 talar jag och Hanna om mat igen. Idag talar vi om en snabb ostfondue som förrätt och en värmande löksoppa som huvudrätt. I det här vädret kan man nästan inte tänka sig någon mer passande mat : )

Vi gjorde en matvideo om löksoppa för några år sedan. Se på videon för att lära dig några trix jag använder. (Muutaman vuoden takainen video sipulikeitosta):

Recepten:

Snabbare än snabb ostfondue
(perfekt förrätt för 2 eller drink tilltugg för 4 personer)

Köp brie eller liknande ost, lägg osten tätt i en liten form (ca 15 cm i diameter). Det finns också att köpa ost färdigt i liten keramisk form som passar perfekt till detta (nedan en bild på den).
Värm ugnen till 200 grader. Smaksätt osten genom att tex. trycka in vitlöksklyftor och rosmarin i osten. Häll ännu en skvätt vittvin på (ca. 4 msk) och ställ i ugnen tills het och bubblig, ca. 10-15 minuter.
Doppa i tex. grillade bröd bitar, morots stänger eller blomkålsbuketter.

Löksoppa à la Lotten
(4 personer)

Jag gillar att laga löksoppa på många olika löksorter. Det ger soppan en mera intressant och nyanserad smak, men det går absolut att laga på endast tex. gul lök.

Purjo
Gul lök
Rödlök
Schalotten
Vitlök
En hel röd chili
3 msk olivolja
2 msk smör
Bunden örtbukett av tex. salvia, persilja, lagerblad och lite rosmarin
Salt
Peppar
1-1.5 liter buljong

Allt som allt behövs ca. 1 kg lök, men man kan väl laga på lite mera på en gång. Detta är nämligen en soppa som smakar fantastiskt nästa dag.

Tvätta purjon ordentligt och skala lökarna. Strimla allt i ungefär lika smala strimlor så blir allt färdigt samtidigt. Vitlöken kan du krossa eller riva.

Sätt vitlöken, löksortimentet, örterna och chilin och stekas på sakta värme i smöret och olivoljan. Stek i ca 50 minuter tills löken är karameliserad (fått fin brun färg) och är riktigt mjuk. Smaka ibland för att kontrollera hur mycket chilin har gett smak och ta ut den när du är nöjd med chili upplevelsen.

När löken är klar häll i buljongen. Här passar kött-, höns-, eller grönsaksbuljong. Låt det puttra på medelvärme ca 15 minuter. Sen är soppan klar. Plocka bara bort örtbuketten och chilin (om den ännu är kvar). Soppan kan serveras med bröd och ost "lock" på klassiskt vis eller som en lättare variant med krispig örtsallad på.
Kommentarer (0)
Skriv siffran 8 med bokstäver: