Fisksoppan som passar alla åldrar

Tyvärr blev det ingen film av detta. Jag hann laga maten före kameramannen kom hem!
Men detta skall inte bli en vana!


Laga din vanliga favorit fisksoppa. Jag laga en enkel med lax, grönsaker (ingen potis för syrran kan int äta dem, ja använde batat istället) och god fisk buljong.
Buljongen är ju den som gör soppan så satsa på en riktigt bra eller laga själv.
Jag ville göra själv, men kunde inte få tag på en hel fisk med ben och allt!!?? What has the world come to? Och så orka jag ju int åka omkring och söka ;  /

Alltså fisksoppa gjord på buljong och om du vill ha grädde i så är det ännu godare.
Fisksoppa äter alla, nästan. Barnen gillar den milda saken och om vuxna vill äta lite mera exotiskt med mycket smak, fixar de ihop följande:


Såsen som gör susen i soppan (wow, cheese namn)
Ingredienserna hittar med i välsorterade matbutiker och såklart i de asiatiska affärerna som e BÄST!

2 st lökar, grovt hackade
3 st vitlöksklyftor, grovt hackade
1 chili (med eller utan kärnorna och mellanväggarna, beroende på vill man ha svagt eller staaaarkt)
några cm ingefära, grovt hackad
2 st citrongräs (krossa nedre delen, ca 12 cm, med tex bak delen av kniven så att aromerna löser sig och hacka grovt)
2-3 st kaffirlime blad, strimlade
1 burk kokosgrädde (kokosmjölk går också, det blir bara rinnigare)
2 msk fisksås (nam pla) luktar skiiiit, men ger sååå god smak. Trust me!
1 tsk sesamolja (gärna gjord på rostade frön)
Möjligen salt, honung och lime
Färska örter tex basilika, persilja, koriander, gräslök hackade och blandade.


Bryn löken och vitlöken och låt få lite färg. Färgen ger jätte mycket smak. Bränn ej! Gör på nytt om du brände dem.
Lägg i resten av ingredienserna (utom fisksåsen och sesamoljan) och låt små koka i ca 20 min.
Låt svala något och sila. Tryck lite lätt så att alla smaker kommer med. Lägg nu i fisksåsen och sesamoljan och smaka.
Man kan nu balansera smakerna med: salt (eller fisksås), honung och lime.
Sen kan man själv ännu strö på lite örter på sin soppa.

Det roliga med såsen är att man får äta två soppor i en smäll. Först kan man äta lite soppa utan sås och sedan med sås. Jee för variation!
Såsen passar jätte bra till grillad fisk och broiler också.
03.09.2010 kl. 10:05

Oj, vilken besvikelse!

Trötta efter en arbetsdag i hettan, styrde vi oss mot "Wanha Laamanni" http://www.wanhalaamanni.com/ och äta. Vi hade hört mycket gott om stället och det är nära (alltid en bra sak)

Men besvikelsen var stor! Stället charmigt och mysikt. Servicen trevlig (fast det inte kom servetter), men maten var...

Mamma beställde portabello med getost och den rätten var riktigt god.
Jag beställde risotton, vilket jag alltid gör om det serveras risotto. Det är ett verkligt bra sätt för mig att lära känna köket. Om ett ställe kan laga risotto = en bra restaurang. Tyvärr kunde Lamanni inte leverera.
Riset var sönderkokat, smaklöst, serverades med TRE olika såser och den grillade sparrisen skulle ha fått skolköket att se bra ut. Hårda ord, men i detta fall tyvärr sanna : (
Gubba beställde lökbiff. Helt ok mat om vi satt på en bensinstation. Mätt och belåten blev han, men vi betala över 27 € för seg biff utan smak! Va? Medeltidamat med utomjordiska priset.
Kimpulas köttbullar var köpta, int tillredda på Lamanni och kostade 12 €!
Måste medge att Kents lövbiff var god, men kanske int värd 12 €.

Så, nästa gång på Lamanni ät: barnens lövbiff eller vegetarianernas portabello! Eller kanske barnens lövbiff som förrätt och portabellon som huvudrätt ; D

(med portabellon passar utmärkt ett glas pinot noir från new zealand ; )

17.07.2010 kl. 22:34

god mat i borgå

Vi har flyttat, vi remppar, vi jobbar o försöker vara bra föräldrar ; )

Och så som resten av Finland så grillar vi mycket. Har ett bra lax recept som jag skall lägga på bloggen. Klaus säjer att det gör så att laxen smakar kycklig!?
Bästa recension någonsin : D

Vi äter ganska mycket ute nu när man e så trött. Våra hittills faburit ställen i Borgå:

Johans   http://www.johans.fi/ Absolut den bästa!
Khukuri   http://www.khukuri.fi/  Tog senast idag take away o åt i gården. Wow!
Wilhelm å  http://www.wilhelm-a.fi/ Fiilis vid ån med hyfsad mat o toppen service.

Borgå rules (bara vi nu sku ha tid att njuta av den)
14.07.2010 kl. 22:44

Stockmann exkursion!

Sökte gräsfrön för vår gräsmatta och såklart går man till Stockmann när man rör sig i Helsingfors. Raka spåret till gräsmattsavdelningen ; ) Och voilá: gräsmattsfrön! (varianten som växer snabbt!)

Sen gick jag av ren nyfikenhet och bekanta mig med den nya delikatessen. Jag rekommenderar, alla måste gå!!
Jag gick helt lyrisk omkring med ett lyckligt leende på läpparna. Endel log snällt tillbaka, men de flesta klassa mig direkt till "ännu en stållig finland-svensk som shoppar på stocka". Jag köpte faktiskt ingenting, men vilken upplevelse.

Olivoljor, lagrad balsamic, fantastisk sparris, köttdisk som fick mig o stanna o njuta (jag vet att det e döda djur o absurt) Nåja ni fattar. Jag var på sååå gott humör efter denna lilla exkursion. Efter detta tog jag rulltrappan upp och beställde mig en "bruschetta" med getost, ruccola, tomatsås och pinjamnötter. Den överraskade mig med att vara perfekt! Och jag som e så kräsen ; )

En bra start på dagen!
06.05.2010 kl. 14:31

Jag har inte slutat med mat bloggen

Hej alla! och super tack att ni orkar komma tillbaka o titta om jag nu äntligen skulle ha råkat sätta in något nytt material.
Det har jag alltså inte denna gång heller! Jag ber om ursäkt, men jag lovar att fortsätta. För tillfället lite sporadiskt, men så småningom mera regelbundet. Det regelbunda kommer senast att kicka igång i vårt nya kök i Gamla stan i Borgå.
Jo, vi har änltligen hittat något perfekt och skall göra "kaupat" nästa torsdag (om inget går fel, såklart)
Det blir det mest excellentta blogg kök ever!! Ni får se!

Men tills det är klart stjäl jag ett recept av kära Biffen. Det är en sås som passar till fisk, kött, fågel, sallad, varm potis, på smörgås (moist maker), som dipp... till ALLT

Såsen till allt

1 burk creme fraiche (om man använder lätt variant blir såsen rinnigare, men lika god)
1 ask tex philadelfia ost (naturell)
Massor av örter, tex gräslök o basilika combo (combo är förrästen ett tönttigt ord)
vitlök, enligt smak (Biffen satt två klyftor!!)
salt & peppar

Såsen kan man mixa med maskin eller hacka ihop med mortel eller kniv. Resultatet blir slätare och grönare med mixer, men smaken är gudomlig hur man än tillreder såsen!

Tacka Biffen!!
16.04.2010 kl. 14:07

Påskmat del 2

03.04.2010 kl. 19:57

Påskmat del 1

03.04.2010 kl. 18:40

Klaffen

Som en liten förklaring varför matbloggen har en liiiten paus, läs på klaffens blogg: klaffen.ratata.fi
30.03.2010 kl. 22:23

För mycket på gång, men vägrar ge upp

Fan vad vi har mycket på gång, men som tur är det allt bara bra saker. Tyvärr kräver även roliga saker tid, tanke verksamhet och uthållighet!
Jag skall nog fortsätta med matbloggandet, måste bara få saker lite mera under kontroll igen.

Men under tiden...

Såg igår på filmen Julie&Julia med Meryl Streep. Hurraa va bra!

Kolla linken på den riktiga Julia Child. Hon verkligen e en gud!
26.03.2010 kl. 13:57

Fusk-pizza

14.03.2010 kl. 21:19

Biff ala Böff – del 2

07.03.2010 kl. 21:20

receptinlägg till "biff ala böff - del 1"

Som förrätt gjorde jag:
Körsbärstomater med pesto o mini mozzarellabollar
Triangel smörgåsar åt barnen med mjukost, skinka, gurka, avokado o morot

O receptet som blev o fattas:

Sushiaktiga smörgåsar

Mörkt bröd
Smör
Rå FÄRSK lax
Wasabi
Shitake- eller champinjon svamp (+risvinsvinäger/soya/sesamolja/lite socker vid behov. Om vinägern e slut använd vittvin)
Japansk ingefära (gari)

Det ända som behöver tillredas är svampen. Den steker man i panna så att den får "svettas" ut och tekas "torr" igen. Lägg sen svampen i  en skål o häll på (när svampen ännu är varm) risvinsvinäger tex. 2 msk, soya ca. 4 msk, några droppar sessamolja. Smaka, det skall vara salt med lite vasshet. Är det för vasst, sätt i lite socker. Låt svampen ligga i denna marinad ca 1 timme eller mer.

Nu är det bara att lägga upp i passliga munsbitar:
(gör först bara en bit och smaka av, så vet du hur mycket wasabi och ingefära att lägga på)

Tunn skiva bröd med lite smör på. Lägg på laxskivan o wasbin på laxen. Sen kommer svampen på laxen och ingefäran på svampen eller visevärsa. Det som fungerar bäst o ser bäst ut.

En liten sushi upplevelse på bröd!
03.03.2010 kl. 13:30

Biff ala böff – del 1

Här kommer en matvideo del 1. (Lotten fyller i med lite textförklaringar imorgon. Nu tutir hon. H: Editerargubben Klaffen) Fortsättning följer...

02.03.2010 kl. 23:11

Pust, allt gick bra!

Tillslut så kom gästerna. De hade dragit upp två bilar ur diket på vägen hit, så de hade bra orsak att vara sena ; )
Kvällen blev toppen, fast vi hade lite "pikakelaus" speed på hela tiden för att hinna med allt.
Filma mycket och vi försöker få upp bevis imorgon kväll.

Sköt om er!
27.02.2010 kl. 18:10

Hur skall det gå?

Vi sitter ännu och väntar på våra gäster! De skulle vara här kl. 18 och klockan e nu 19.19!! Tur att jag int serverar sufflè idag...

26.02.2010 kl. 19:19