Söndagspasta

10.10.2011 kl. 12:02

Tapas med smaker från höstmarknaden

09.10.2011 kl. 21:00

Hans on the bass meny Popkalaset 2011

Med den sköna musiken rekommenderas följande rätter:



Clouds

Choklad fondue

Smält mörk choklad eller vit choklad med en skvätt grädde sakta på spisen.
Doppa i chokladen:

jordgubbar, såklart
banan bitar
marshmallows
ananas bitar



Leaving you

Jag skulle nästan rekommendera en riktigt krämig och lyxig risotto till denna sång.
Mat som är tydligt, enkelt (på finska ordet "selkeetä") och efter att man ätit en perfekt risotto mår man väldigt bra ; )
(kolla här för en idè) man kan byta ärtorna till räkor. Mums!



Monaco

Klassisk mimosa dryck med shampagne (cava går precis lika bra) och färskpressad appelsin juice.
Mängderna får man bestämma själv enligt smak och tycke ; )

Till mimosan serveras grillad lobster eller gambas (=jätte räkor, gärna med skal på)



Checklist

Mat som man lätt kan äta i bilen.

Triangelsmörgåsar

Bröd man gillar. Skär gärna bort kanterna, godare, lyxigare o inte så torrt.
Örtsmör, smör och kvarg 50/50. Smaksatt med salt, peppar, vitlök och härliga örter

Enkla bra fyllningar som håller i bilen:

tunna gurkskivor
burk tonfisk i olja
skinka med lite dijon senap

Kör via Kallio om möjligt och shoppan från de indiska eller afrikanska butikerna världens godaste dricka.
RUBICON. Mango och passionfruite mina absolut favoriter. I bilen passar bäst Rubicon på burk med lite bubblor i.



You you you

English breakfast

Stekt ägg
Bacon
Bönor
Stekt tomat
Kaffe och te i stora muggar



Roundabout

Mat med afrikanska smaker.

Samosan med lime att pressa på. Köp även dessa från Kallios etniska butiker. Du hittar dem i frysdisken.
Ugali (majs gröt)
Chicken curry (filmen hittar du här)

Som dryck, indiskt chai (te) med smaker av bla ingefära och honung.



Mat och musik från HOT-B. Need I say more.
Heaven!







18.06.2011 kl. 10:22

Recept till äggmuffinsena i senaste filmen

Här är ett riktgivande recept, Jag är såå super dålig på exakta mått, men såhär blir det nog bra.

Äggmuffins 6 st

Använd gärna en silicon form, för då lossnar muffinsarna vackert. Engångs-papers formar funkkar såklart, men då hamnar man äta den rakt ur formarna och det smakar gott men ser lite grottmänniska ut ; )

Värm ugnen till ca. 220 grader. Muffinsarna e klara på 10-15 min (beroende på ugn)

4-5 ägg beroende på deras storlek
lite under 2 dl vätska. Jag gillar mest med grädde för fyllig och mjuk smakupplevelse.
Salt&peppar. Salta ordentligt om du bjuder den som små starters eller likanade. Lite mindre om det gäller frukis.

Fyllning, vad du än vill.
Men lägg i ganska mycket / muffins.

I filmen hade jag:

Sparris knoppar/råa
Tjock skiva med getost
Pinjamnötter på

Även gott med:
Mögelost och gräslök
Soltorkadetomater och basilika
Gårdagens kyckling
Räkor med rom på
Lax i alla former
Stekt lök och parmesan
Tacoköttfärs och chili

Det du har i kylskåpet ; )
07.06.2011 kl. 15:18

Äntligen matlagning i mitt nya kök

31.05.2011 kl. 21:26

Jazz fest hos Andreas

Det var en super rolig kväll! Verkligen lyckad!
Det blev inte såå mycket matfilm som excellent fiilis!
Lägger in filmen nu och skriver in receptena längs dagen.


Små fisk wallenbergare

Här kan man använda den fiskfärsen man gillar, men jag rekommenderar att man inte använder 100% lax.
Konsistensen blir bättre med lite vit fisk i. Lite hackade räkor smakar också bra i blandingen.
Man kan göra färsen hemma eller be butiken göra den färdigt.

1/3 gäddfärs
1/3 torskfärs
1/3 laxfärs
äggulor, 1 äggula per 100 fisk
grädde, rekommenderar full fat, 0,75 dl per 100 g fisk
peppar och salt

Ha gärna alla ingredienser kalla.
Blanda de olika fisk sorterna ihop, äggulorna och salt&peppar.
Vispa sedan i grädden lite i taget. Grädde mängden kan variera.
Konsistensen skall vara mjuk, men så fast att den inte "levir" utan håller den form man vill.
Prov stek en klick i stekpannan så kan du kolla salt&peppar nivån.

Så är det bara att klicka små munsbitar på bakplåten som är klädd med bakpapper.
Jag la den färdiga färsen i en påse som jag sedan klippte ett hörn av och kunde direkt "spritsa" ur.

Jag höll ugnen på ganska svag värme för att behålla saftigheten, ca. 100-120 grader.
Wallenbergarna är klara när de känns fasta när man lätt trycker på dem. Smaka är också ett bra sätt ; )
De behöver ej få färg eftersom det kommer sås på.



Såsen

Laga den gärna 1-2 dagar före så att alla smaker kommer till rätta.
Lägg den färdiga såsen i en passlig liten påse som man sedan direkt kan "spritsa" såsen från på wallenbergarna.

Grekisk joggis
Finriven pepparrot
Finhackat limeskal (bara gröna delen, ej av det vita)
Salt&peppar

På lade jag sedan ännu lite rom och lime bitar, bara för att jag hade kvar av dem ; )


Klicka här för ugnsushi receptet:


Filèsalladen

Om man har tid, beställ en innerfile i förväg. Be köttförsäljaren lägga åt sidan en super bit med lite marmor i så blir det löjligt lyxig sallad.
Såklart kan man göra salladen på andra bitar och smaken blir lika god!

Kött, som man marinerat, grillat färdigt och skivat tuuuunt
Ruccola
Baby spenat eller liknande
Mozzarella
Västerbottenost

Kött marinaden:

Olivolja
Vitlök, mängder
Rosmarin, ordentligt
Salt&peppar

Mosas ihop.

Jag marinera i ca 4 timmar, men övernatten är ännu bättre.
Låt köttet bli rumstempererat och med stektermometer lägg köttet i ugnen. Jag hade innerfile och band den tunna delen under så att hela kött biten blev lika tjock. Kom ihåg att putsa köttet eller be dem göra det färdigt i butiken.
Ugnen hade jag på 90-100 grader för jag ville ha köttet genom rosa och saftigt. Inte bara i mitten. När temperaturen visa 60 grader tog jag köttet ut och la i folie var det vilade i en timme ungefär.
Nu var köttet klart. Jag packa in det, la i kylen och skar upp det två dagar senare.


Bygg salladen

Lägg upp på stort fat. Det ser lite festligare ut ; )

Ruccola på bottnet
Köttet i tunna skivor lätt placerade över hela fatet, i många lager om det finns mycket kött.
Riv i "klyftor" mozzarella och lägg på köttet
Överst river man västerbottenosten på det grova rivjärnet.
Peppra.

Lyft lätt på ingredienserna så att alla synns lite.

Som dressing använde jag Biffens sås, klicka här

Sallad till salladen

Gurka i strimlor
Rädisa i strimlor
Olivolja
Salt&peppar

Blandas ihop. O du e klar!
18.04.2011 kl. 11:45

pinsamt!

usch va pinsamt. jag skäms över mig själv!
inga filmer har det blivit fast vi har byggt mitt nya kök och jag äntligen har gas spis igen. vad jag inte hunnit göra är att fara till järnhandeln och köpa delen som kopplar gasflaskan till spisen!
idag skall kent till hoplop och jag till järnhandeln! sen blir det matfilmer igen!
01.04.2011 kl. 13:59

mitt nya kök

Kolla in mitt nya kök på http://klaffen.ratata.fi/
Snart skall det kockas!!
07.03.2011 kl. 21:50

Sushi med Ronja

Det blev en lite längre video denna gång, men hoppas ni gillar den : )

(detaljer gällande riskokningen och annat hittar ni HÄR)

Lottens sushi from Klaus Suhonen on Vimeo.

16.02.2011 kl. 22:48

Nudelsoppa del 1 och 2

Varm, fräsh och full av goda smaker är denna snabba nudelsoppa. Filmen fortsätter i del 2! Jag har blivit ombedd att skriva ner recept till mina filmer. Vilket ju är en toppen idè när man lagar mat ; ) Receptet under del 2.

Udon nudlar eller andra nudlar man kanske har i skåpet
Lax, ca 3 cm tjocka bitar så de blir saftiga i mitten
Torra shiitake svampar, blötläggda i varmt vatten ca 20 min. Ta bort foten!
Strimmlad morot
Vita biten av vårlöken, skuren i tunna ringar eller strimmlor
Röd chili, som man grillar så skalet på för att få söt god smak och skalet lätt loss.
Lime att pressa på portionerna. Använd även lime skalet i buljongen, men bara gröna skalet inte det vita som ligger under. Ta bort lime skalet före servering. Eller riv i skalet då behöver man inte ta bort något.

Buljongen
Hett vatten, vart man lägger i:
Höns- eller grönsaksbuljong
Riven vitlök
Strimlad ingefära
Krossad limegräs / citrongräs
Fish sås, den illa lukatande såsen. Finns nuförtiden i nästan alla butiker
Skaftena av vårlöken, strimlade
Salt vid behov
Man kan såklart använda soya, men det färgar buljongen mörkare och det ville jag inte idag ; )

Måttena är enligt smak och tycke så testa er fram. Var försiktiga med ingredienserna som har salt i sig tex fish såsen. Sätt lite i taget.
Och kolla hettan i chilin så att man inte förstör maten med chili eld : )

Koka och kyl nudlarna.
När buljongen har tagit åt sig all smak lägger man i svampen och moroten. De blir klara undertiden man steker fisken snabbt.
Lägg upp. Mmmmmmmm...
26.01.2011 kl. 10:08

Barbeque i snön!

Gott nytt år!

Den här filmen är mera fiilis än matlagning. Det mesta finns redan på bloggen så det går att följa med fast bilden är mörk.
Rekommenderar varmt att grilla i snön!
02.01.2011 kl. 19:33

Grönsaks lasagne

Ja e tilbaka med en enkel o god lasagne!
09.12.2010 kl. 23:00

Chicken curry med ugali

19.10.2010 kl. 20:53

Fast food in Porvoo

Ibland e man lite trött på en fredag, men god mat vill man ha!
19.09.2010 kl. 12:00

Lottens Paella

Vilken lördag det var!
Var ute och gick med hela familjen. Först frukis på Cafè Cabriole. Helt hääärligt ställe. Skall göra ett litet blogg inlägg av det stället!
Sen gick vi till Anton&Anton och köpa färsk fisk, buljong och fantastiskt ris = PAELLA

Borgå e helt toppen och ljuvligt att göra matvideon igen!! ; )


06.09.2010 kl. 11:09